dilluns, 4 de juny del 2018


Donat que a tercer aquests dies, estem treballant la classificació dels animals invertebrats, el dilluns 14 de maig, van venir els pares del Pau Bonfill per parlar-nos i apropar-nos al món de les abelles i l'apicultura, activitat a la que s'hi dediquen com a hobby.
El senyor Joaquim ens va preparar una presentació sobre les abelles, amb fotografies fetes per ell d'eixams i d'abelles reines i obreres. Sabíeu que una reina pot arribar a viure uns cinc anys? Vam entendre perquè les reines s'eixamenen i marxen del rusc. Hi sortien  fotos sobre els diferents tipus de les caixes on viuen, anomenades arnes o ruscs; vam poder veure bresques naturals de cera fetes per les abelles i quadres muntats per l'apicultor per a què elles estiren les cel·les i hi posen la mel i les cries. Vam observar com són les larves d'abella abans de completar la metamorfosi i com es diferencia una cel·la reial de les altres.


Ens va mostrar fotos dels llocs on ell col·loca les arnes per tal d'aprofitar les diferents floracions de l'any a la zona: la del romer, del taronger i mil flors. Cal anar transportant-les d'un lloc a un altre, darrera de les flors!
Vam conèixer el procés que segueix l'apicultor per obtenir la mel:
  • Vestir-se adequadament amb busos protectors i guants.

  • Encendre la fumera, extreure els quadres i netejar-los d'abelles amb el raspall.


  • Desopercular les cel·les tancades amb un ganivet especial o amb el rasclet, llevant la capeta de cera que les tapa. Ho vam presenciar en directe.

  • Col·locar els quadres dins d'un centrifugador i centrifugar-los per les dues cares per extreure'n tota la mel.

  • Ficar la mel extreta a un madurador per a què reposi i es separin les impureses provinents de la centrifugació.

  • Finalment, omplir els pots de mel amb totals garanties de qualitat i puresa.

Acabada la presentació, el senyor Joaquim ens va contestar totes les preguntes que li vam fer.

La xerrada es va completar amb l'exposició dels vestits i les eines que fan servir en la seva feina: fumeres, raspall d'abelles, rasclet, arnes de diferents classes, bresques naturals i artificials, buides i treballades plenes de mel, centrifugador i pots de mel de romer, taronger i mil flors.


Ens va meravellar veure un eixam viu dins d'una arna amb parets transparents! Quina activitat les abelles! I no ens podien picar! 


També vam veure un rusc antic fet amb l'escorça d'una carrasca surera.

La senyora Berta, també ens va donar a provar torradetes de pa amb mel de collita pròpia dels diferents tipus. Ens vam llepar els dits!


Per acabar, els nostre company Pau ens va mostrar com es vestia d'apicultor i tots, amb les caputxes d'abellaires i la fumera, ens vam fer fotos amb ell.


Gràcies senyors Bonfill! La xerrada ens va semblar molt interessant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada